בית המשפט הורה על ביטול הליך פשיטת הרגל של חייב שצבר חובות בסכום של למעלה מ-35 מיליון ₪ בשל העובדה שהחייב לקח חלק בהונאת מס גדולה!
הונאת מס הובילה לביטול הליך פשיטת רגל של חייב!


עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (3) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 3 reviews

השתתף בהונאת מס והליך פשיטת הרגל שלו בוטל!

Hebrew

באילו מקרים יורה בית המשפט על ביטול הליכי פשיטת רגל? ישנן כמה וכמה דוגמאות לכך ואחת הדוגמאות המובהקות לכך הנה כאשר מתברר כי החייב, שנמצא בהליך, צבר את חובותיו בשל התנהלות בלתי חוקית כמו הונאת מס בהיקף מסחרר.

והנה רק לאחרונה הורה בית המשפט הורה על ביטולו של הליך פשיטת הרגל של חייב שהשתתף במודע בהונאת מס ענקית, באמצעות הפצת חשבוניות מס פיקטיביות וזאת במסגרת תיק פש"ר 7954-09-17 סימוני נ' כנ"ר ת"א.

יובהר כי תיק זה עסק בחייב שנכנס להליכי פשיטת רגל בשנת 2017, לפני כניסתו לתוקף של חוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי ביום 15.9.2019, ועל כן הליכיו היו כפופים עדיין לפקודת פשיטת הרגל.

בסקירה שלפניך נסביר את פסק הדין המעניין שניתן בעניינו של החייב שצבר חובות של עשורת מיליוני שקלים, כאשר הנושה העיקרי שלו היה מס ערך מוסף - מע"מ ואת משמעותו למקרים דומים, בהם נצברים חובות כספיים בשל פעילות המוגדרת כלא חוקית ואף פלילית.

המחלוקת: האם החייב היה קורבן של הונאת המס או השתתף בה מרצונו?

תיק זה עסק בחייב בן 45, נשוי ואב לשלושה קטינים, שצבר חובות בהיקף של כ-35.6 מיליון ₪ (!) כאשר לפחות 95% מסך החובות היו כלפי רשויות מע"מ.

החייב ביקש לקבל הפטר מחובותיו בטענה שאי מתן ההפטר ידון אותו ואת משפחתו לעוני עד קץ הימים.

המנהלת המיוחדת שמונתה בתיק תמכה בתחילה בבקשת החייב לקבלת ההפטר וטענה שהוא נפל קורבן לפרשת הלבנת הון בהיקפי ענק באמצעות זיוף חשבוניות פיקטיביות. לדבריה, החייב פעל בתום לב, תוך הסתמכות על חברו הטוב ולראיה לא הוגש נגדו כתב אישום אלא נקבע שהוא שימש כ-"קוף" באותה פרשה.

נציג רשויות מס ערך מוסף התנגד לבקשה למתן צו ההפטר ואף ביקש לבטל את הליכי פשיטת הרגל של החייב. לדבריו החייב יצר את חובותיו בחוסר תום לב מובהק, לאחר שחבר לגורמים שונים להתחמקות מתשלום מס באמצעות הפצה ומכירה של חשבוניות פיקטיביות, וזאת בתמורה לקבלת סך של 10,000 ₪ מדי חודש.

לראיה, החייב הודה בחקירתו שמאחורי חשבוניות המס שקיבל לא עמדה כל עסקה והוא גם לא הגיש ערעור על דחיית ההשגה שהגיש על שומת המס שבה חוייב ועל כן היא הפכה לחלוטה. בנוסף, החייב ויתר על זכות השימוע שלו וככל הנראה יוגש נגדו כתב אישום.

בהמשך גם המנהלת המיוחדת הצטרפה לטענות נציג רשויות מע"מ וביקשה אף היא לבטל את ההליכים, לאחר שהיא הגיעה בדיעבד למסקנה שחובות החייב לא נוצרו בתום לב אלא תוך כדי ביצוע עבירות פליליות.

החייב עמד על בקשתו לקבלת הפטר מחובותיו בנימוק שהוא לא הורשע בפלילים וגם לא ניסה לסכל את הליכי פשיטת הרגל.

דחיית הבקשה לקבלת צו הפטר

בית המשפט דחה את בקשת החייב לקבלת צו הפטר וזאת לאור סעיף 69 (2) לפקודת פשיטת הרגל שמחריג ממתן הפטר חובות שנוצרו במרמה.

בית המשפט הבהיר שסעיף זה חל לגבי כל חוב שנוצר במרמה, וזאת גם אם החייב לא הורשע בפלילים לגביו, וגם כאשר החייב התנהל באופן תקין במסגרת הליכי פשיטת הרגל.

התנהלות לא תקינה בהליכים יכולה לשמש כנימוק נוסף לביטולם, אולם לגבי חוב שנוצר במרמה, גם התנהגות ללא רבב בהליך אינה יכולה להועיל. מי שרימה אינו זכאי לצפות לקבל הפטר.

החייב השתתף במודע ובחוסר תום לב בהונאת המס

בהמשך הורה בית המשפט על קבלת בקשת רשויות מע"מ לבטל את הליכי פשיטת הרגל, לאחר שהן הוכיחו את טענתן לפיה החייב השתתף במודע בהונאת המס ויצר את חובותיו בחוסר תום לב ותוך ביצוע עבירות פליליות.

נפסק כי החייב לא הגיש כל ערעור על ההחלטה שדחתה את ההשגה שהגיש ואשר דחתה את טענת החייב לפיה הוא האמין שהוא פועל כחוק כך שהוא שימש כ-"קוף" בלבד בפרשת הונאת המס, מאחר שהוא הודה בחקירתו שידע שהחשבוניות אינן אמיתיות.

בנוסף נדחתה גם טענתו לפיה לא היה לו חלק בהוצאת חשבוניות המס הפיקטיביות, מאחר שהוא גם הודה בחקירתו שלא היו כל עסקאות מאחוריהן.

עוד נקבע בהחלטה שגם אם השותפים לפרשה הם שניהלו בשמו של החייב את העסק  וביצעו בו עבירות, אזי גם הוא חייב בסכום המס שנגרע מאחר שהוא ידע על כך ואיפשר ביצוע העבירות באמצעות העמדת עסקו לרשותם ועצימת עיניו אל מול התנהלותם. בנוסף, הוא נמנע מלהפעיל את פעילות העסק.

בית המשפט הבהיר שעבירות על חוק מע"מ ובכללן הוצאת חשבוניות מס פיקטיביות, הינן עבירות שפוגעת בכלכלת המשק ובציבור כולו. אין בין התנהלות זו לבין הליך פשיטת הרגל ולא כלום. לא מדובר במי שכשל בעסקיו ולא במי שנקלע למצוקה כלכלית, אלא במי שביצע הונאה שפוגעת בקופה הציבורית.

בסיכומו של דבר הורה בית המשפט על ביטול הליכי פשיטת הרגל של החייב, לאחר שהוא גם הגיע למסקנה לפיה אין כל אופק ממשי לשיקומו של החייב במסגרת הליכים אלו.

עוד בנושא: איך מתייחסים לחובות שנצברו בשל פעילות לא חוקית?


תאריך: 15/11/2021 16:29
 
close